Az ételek különleges ízvilágot, érzéseket és hangulatot hordoznak magukban.
Azonban a kreativitás a konyhában ennél sokkal többet jelent. Amikor az étel maga is műalkotássá válik, akkor valami különleges történik. Az ételek egy különleges művészeti forma, amely avatott szemeknek és kreatív gondolkodásnak köszönhetően válik igazán értékessé.
A kreativitás a konyhában sokféle formában megnyilvánulhat. Lehet, hogy új recepteket próbál ki, vagy pedig meglévőket dúsít különleges hozzávalókkal. Az étel megjelenésével is lehet játszani, hiszen az egyedi tálalásnak is nagy hatása van az élményre. Az ízek kombinálásának kísérletezése pedig feltárhat új ízvilágokat.
Az ételek dekorálása, díszítése is megannyi lehetőséget kínál a kreativitás kibontakoztatására.
Az alapanyagok különböző formáját, színét, textúráját összekombinálva olyan kompozíciókat lehet létrehozni, amelyek nem csak finomak, de elképesztően szépek is.
Az ételek művészeti értékét az is növeli, ha a megjelenésük, tálalásuk vagy éppen az ízek összeállítása mögött valamilyen szimbolika áll. Az étel harmóniájának megalkotása, az egység és differenciák játéka szintén gyönyörű, kreatív megoldásokat eredményezhet.
Az étel kreatív feldolgozása nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti,
de az izgalmas, szemet gyönyörködtető megjelenésnek köszönhetően, javítja az étvágyat is. Az étel magában egy műalkotásnak számít, amelynek összes eleme megalkotásra kerül, s így mindenki ténylegesen részt vehet ebben az alkotói folyamatban.
Most már csak az a feladat, hogy bátran kísérletezzünk és merjünk eltérni a megszokott receptektől. Mert az ételek ugyanúgy műalkotások, mint a festmények, szobrok vagy drámák, s épp olyan megnyugtató az alkotó számára, mint a sokat hivatkozott kulturális alkotások. Az étel elkészítése, tálalása és fogyasztása igazi szertartás lehet, amelynek középpontjában a kreativitás és a művészet áll!